×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM

                                                                                                                            erasmus plus

Erasmus Öğrenci Öğrenim Hareketliliği ile Türkiye’de örgün eğitim veren Erasmus Üniversite Beyannamesi (EÜB) sahibi bir yüksek öğretim kurumunda kayıtlı öğrenciler 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 (3-12 ay arasında) dönemliğine diğer bir Avrupa ülkesi EÜB sahibi yükseköğretim kurumunda değişim öğrencisi olma ve program dahilinde yurtdışında kaldıkları süre için mali destek alma şansına sahip olurlar. Verilen mali destek geri istenmeyecek olup, öğrencilerin bütün masraflarını karşılamak amaçlanmamakta, yalnızca hareketlilikten kaynaklanan ek masraflara yardımcı olmak istenmektedir. Seçilen öğrenciler istedikleri takdirde hibesiz (“0″ hibeli) Erasmus öğrencisi” olarak Erasmus programından faydalanabilirler.

Erasmus Öğrenim Hareketliliği kurumlararası anlaşmalar kapsamında yapılabilmektedir. Kurumlar, var olan anlaşmaları çerçevesinde gidecek Erasmus öğrencilerini belirlemek üzere öğrencilerine başvuru ilanında bulunurlar. Öğrenim Hareketlilik faaliyeti yalnızca birbirleriyle anlaşması olan Erasmus Üniversite Beyannamesi sahibi kurumlar arasında yapılabilmektedir. Öğrenim Hareketliliğinden faydalanabilmek için öğrencilerin kendi kurumlarının Erasmus Koordinatörlüklerine başvurmaları ve seçim sürecine dahil olmaları gerekir. Her kurum kendi başvuru ve seçim tarihlerini kendisi belirlemektedir.

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi, hareketlilik dönemi başlamadan önce seçilecek Erasmus öğrencileri için yıllık ulusal öncelikleri ve seçilebilmeleri için gerekli olan kriterleri belirler. Yükseköğretim kurumları Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından belirlenen seçim kriterlerine göre öğrencilerini seçerler.

Bir öğrenci Erasmus öğrenim ve/veya staj hareketliliği faaliyetinden bütün yükseköğrenim hayatı boyunca toplamda 12 aya kadar  hibe alarak yararlanabilir.

Öğrencilerin seçim şartları ve hibe miktarları için lütfen Ulusal Ajansın sayfasından ilgili akademik yılın Hayatboyu Öğrenme Ulusal Teklif Çağrısına bakınız. Hibe miktarları ile ilgili bilgiye S.S.S. (Sıkça Sorulan Sorular) menüsünden de ulaşabilirsiniz.

Akademik Durum, Ders Kaydı ve Akademik Ücretler

Öğrencinin Türkiye’deki yükseköğretim kurumunda alması gereken derslere karşılık, gideceği kurumda eşdeğer gelen dersler belirlenir ve alınan derslerin tanınırlığı öğrenci, öğrencinin kendi kurumu ve gideceği kurum arasında değişim dönemi öncesinde imzalanan Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement) ile kayıt ve güvence altına alınır. Ders isimlerinin ve içeriklerinin bire bir aynı olması beklenmez, ders içeriklerinin yüksek düzeyde benzeşmesi yeterlidir. (Ders içerikleri konusunda Bölüm Erasmus Koordinatörlerinize danışmanız tavsiye edilmektedir.) Kurumların yetkilileri ve gidecek öğrenci tarafından atılması gereken imzaların tamamlanmış olduğu bir Öğrenim Anlaşmasında yer alan derslerin tanınacağı yükseköğretim kurumunun Erasmus Üniversite Beyannamesi başvurusu sırasında taahhüt edilmiştir.

Ders seçimi yapılırken 1 dönem için 30 AKTS, 1 yıl için 60 AKTS kredisi hedeflenmelidir. Öğrencinin, aldığı derslerin kredisinin 2/3‘ü oranında kredi toplaması başarı hedefi olarak gözetilir. Başarılı sayılan öğrenciler, Türkiye’ye döndüklerinde eğitimlerinin yurt dışında geçirdikleri dönemini Türkiye’de geçirmiş gibi sayılacaktır.

Erasmus öğrencileri Türkiye’de öğrencisi oldukları üniversiteye kayıtlarını yaptırırlar, yurt dışında geçirecekleri süre için öğrencilerin kayıt dondurması söz konusu değildir. Kayıt ve harç ücretleri öğrencilerin kayıtlı oldukları kendi kurumlarına yatırılır, gidilecek kuruma herhangi bir kayıt veya harç ücreti ödenmez. Ancak gidilecek kurum, kendi öğrencilerinden talep ettiği kayıt ve harç ücreti harici küçük meblağlı ödemeleri Erasmus öğrencilerinden de talep edebilir. Bu çeşit ödemelere örnek spor tesisleri abonelik ücreti, ulaşım ücreti olabilir.

Erasmus+ öğrenim hareketliliginden kimler yararlanabilir?

Bir yüksekogretim kurumunda tam zamanlı olarak eğitim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Erasmus öğrenim hareketliliğinden yararlanabilir. Programdan yararlanabilmek için gerekli olan minimum akademik ortalama  önlisans ve lisans öğrencileri için 2.20/4.00, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için 2.50/4.00’tur. Erasmus’a başvuru aşamasında minimum eğitim sürelerini o akademik yılın sonunda tamamlayacak öğrenciler (önlisans 2. sınıf, lisans 4 sınıf öğrencileri) artık yılda faydalanmak üzere programa başvuru yapamazlar.

Başvuru

* T.C Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının aldığı karar doğrultusunda, 1 Mart 2022 tarihinden itibaren, hareketlilik başvuruları, dijital olarak https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr  adresi üzerinden, e-devlet şifreleriyle giriş yapılarak alınmaktadır.

* Öğrencilerimiz Ofisimiz tarafından dönem başlarında oluşturulan duyurulara portal üzerinden ulaşarak,  başvuru yapabileceklerdir.

* Eksiksiz başvuru yapan öğrenciler Hazırlık Okulumuz tarafından yapılacak ve Dış İlişkiler ve Erasmus Müdürlüğümüzce duyurulan İngilizce Sınavına girmek zorundadırlar.

ERASMUS ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ ADAY BAŞVURU FORMUNA İLİŞKİN AYDINLATMA METNİ (Başvuru Yapacak Öğrencilerimizin Dikkatine)


Başvuruların Değerlendirilmesi
:

İngilizce sınavının ardından başvurular Seçim Komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirilmede akademik başarı düzeyi % 50 ve dil seviyesi % 50 etkileyecek şekilde ağırlıklı ortalamalar hesaplanır. Bu ortalamalara göre öğrencilerin sıralaması alınır. Her bölümden başvuran ve en başarılı öğrenciler hibe almaya hak kazanır. Öğrencilerin hibelendirilmesi Avrupa Birliğinden Üniversitemiz hesabına gelen hibe miktarıyla sınırlıdır. 

Başvurular sırasında;

  • Şehit ve gazi çocuklarına +15 puan
  • AFAD kapsamındakiler için seçim kriterlerine +10 puan
  • Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) +10 puan (engelli kartı olması gerekmektedir + oran  > %50)
  • 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu
    Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere  +10 puan 
  • Aynı proje türü kapsamında daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz) -10 puan
  • Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma -10 puan
  • Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir  +5 puan
  • Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama -10 puan
  • İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne
    azaltma uygulanır) -10 puan
  • Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) -5 puan
  • Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme ( öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) -5 puan

 

Seçilen Öğrenciler

– Seçilen öğrenciler Vakıfbank Meşrutiyet Şubesinden Euro hesabı açtırdıktan sonra, hesap bilgileriyle Dış İlişkiler Müdürlüğümüzle Öğrenim Hareketliliği Hibe Sözleşmesi imzalamak zorundadırlar. Bu sözleşmeyi imzalamayan öğrencilere hibe verilmez.

– Bunu takiben öğrencilerimiz ders seçimlerini gerçekleştirmek için Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan  https://learning-agreement.eu/ adresine girmeli ve hesap oluşturmalıdırlar. EU üzerinden login olabilmek için google hesabı oluşturulması zorunludur. Sürece başlamadan bu linki How to Logging into your Online Learning Agreement videosunu dikkatlice izlemenizi tavsiye ediyoruz. 

  • İlgili form doldururken “Sending Responsible Person” kısmına  Bölüm Erasmus Koordinatörlerinin bilgileri yazılmalıdır. Erasmus Bölüm Koordinatörleriniz ile bilgilere https://iro.cankaya.edu.tr/bolum-erasmus-koordinatorleri/ sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
  • Sending Administrative Contact Person” kısmını  Erasmus Koordinatörümüz Yöntem Öskiper’in bilgileri girilmelidir.
  • Ders seçimleri yaparken Avrupa Birliği kuralları gereği öğrencilerimizin 30 (+-3) AKTS ders yükü almaları zorunludur.

– Öğrenciler e-posta adreslerine Avrupa Komisyonu tarafından gönderilecek OLS ( Online Linguistic Support ) Dil sınavına katılmaları tavsiye edilmektedir. Bu sınav sadece öğrencilerin seviyesini belirlemek ve ilerleyen dönemde internet üzerinden o dili geliştirmek için bir destek verilmesini amaçlamaktadır. Bu sebeple sınavları mutlaka başkasından destek almadan yapmanız sizin dilinizi geliştirmenize olanak sağlayacaktır. (OLS zorunluluğu kaldırılmıştır)

“Mazeretsiz yabancı dil sınavına katılmama durumunda öğrenci için yapılan harcamalar için öğrenciye rücu edilebilir.” (Kaynak: Yükseköğretim Kurumları için El Kitabı)

Erasmus+ Uygulaması (Erasmus+ Generation Online Meeting Point) 
Erasmus+ Programı’nın 2017’de kutlanan 30. yılının şerefine Avrupa Komisyonu ve Avrupa Üniversiteler Birliği, Erasmus+ katılımcılarını programın her adımında yönlendirecek bir mobil uygulama geliştirdi. Erasmus+ ile yurt dışına çıkma fırsatları hakkında bilgi edinmek ve deneyiminizi kolaylaştırmak için geliştirilmiş özellikleri görmek için uygulamaya göz atabilirsiniz
Erasmus + uygulaması hakkında daha fazla bilgi edinmek için videoyu izleyebilirsiniz.
Erasmus + mobil uygulamasını indirebilirsiniz: Google Play Store ve iTunes App Store
Ayrıntılı bilgi için web sayfalarını ziyaret edebilirsiniz:
https://erasmusapp.eu/index.html 
https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/news/launch-erasmus-mobile-app_en

 

Öğrenci döndükten sonra teslim etmesi gereken belgeler:

1. Misafir olunan kurum tarafından öğrenciye verilen, öğrencinin faaliyet başlangıç ve bitiş günlerini göstermek üzere Öğrenim Anlaşmasının “faaliyet sonrası” bölümünün doldurulması ve karşı kurum tarafından onaylanması. Faaliyet tarihlerini gösteren ayrı bir belge düzenlenmesi ve karşı kurum tarafından onaylanmış olması halinde bu belgeler de kabul edilir.
2. Katılım Sertifikası
3. Öğrencinin faaliyete ilişkin başarı durumunu gösteren belge;
a) Öğrenim hareketliliği için: Yurtdışındaki eğitim dönemine ilişkin not çizelgesi
(transkript, Transcipt of Records:(ToR),
b) Staj hareketliliği için: Staj faaliyetindeki başarı değerlendirmesini gösteren Staj
Anlaşmasının “Evaluation of the Trainee” bölümü,
4. Öğrenci Anketi: Hareketlilik Aracı kullanılarak öğrencilerden çevrimiçi AB anketini (EU
Survey) doldurmaları istenir. Faaliyetleri tamamlanan öğrencilerin anketi doldurması
gerekmektedir. (dosyada bulunmasına gerek yoktur)
5. Özel durumlara ilişkin açıklayıcı ve kanıtlayıcı belgeler (hibede kesinti yapılması, mücbir
sebeple erken dönülmesi vb. durumların gerekçelerini gösteren belgeler),
6. Öğrenci döndükten sonra derslerin yükseköğretim kurumları tarafından tanındığını
gösteren nihai transkripti ve/veya varsa Diploma Eki örneği.
7. Vize giriş çıkış sayfalarının pdf hali

 

İÇERME DESTEĞİ (INCLUSION SUPPORT)

Erasmus+ Programı, imkânı kısıtlı katılımcıların programa katılımını teşvik etmektedir. İmkânı kısıtlı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır. İçerme desteğine gereksinim duyan öğrenci ve personele ilave hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu/konsorsiyum koordinatörü tarafından aşağıdaki yöntem izlenir:

İçerme Desteği sahibi katılımcı seçildikten sonra, katılımcının ilave hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve katılımcının faaliyeti başlamadan önce ErasmusNet Teams platformunda yer alan İçerme Desteği Talep formunu doldurularak (Bu formu Ofisimizden talep ediniz) gerekli kanıtlayıcı belgelerle birlikte yasal temsilci imzasıyla bu talep yükseköğretim kurumu/konsorsiyum koordinatörü tarafından Merkezin (Türkiye Ulusal Ajansı)  onayına sunulur.

Başvuru formlarında, İçerme Desteğine niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanması, kanıtlayıcı belgelerin eklenmesi (örneğin İçerme Desteği engelliliğe ilişkinse, engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri ihtiva eden doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi, kronik hastalıklar için doktor raporu) gerekir. Forma ayrıca gidilecek yükseköğretim kurumunun misafir edeceği öğrenci/personelin İçerme Desteğine gereksinim duyan bir katılımcı olduğundan haberdar olduğu bilgisi ve uygun donanıma sahip
olduğuna ilişkin taahhüdünü içeren belgeler eklenir. Talep edilen ilave hibe miktarları ve neden ihtiyaç duyulduğu formda istenildiği şekilde detaylıca gösterilmelidir. Talep edilen hibe, İçerme Desteği sahibi katılımcının faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır.

Merkez her bir başvuruyu özel olarak değerlendirir; ilave hibe verilip verilemeyeceğini, verilebilecekse uygun hibe miktarını kararlaştırır.

 

Erasmus +