Merhaba ben Elifnaz Duman, yazılım mühendisliği 3. Sınıf öğrencisiyim. 2024 yazında Hollanda’nın Groningen şehrinde, University of Groningen’de stajımı tamamladım.
Erasmus+ staj programı, hem akademik hem de profesyonel gelişim açısından oldukça değerli bir deneyim sundu. Başvuru süreci başlangıçta zorlu ve yorucu görünse de asla umudumu kaybetmedim. Yaklaşık 300 kadar mail attım ama geri dönüş aldığım mail sayısı maksimum 20. O yüzden hevesinizin kırılmasına izin vermeyin.Bu süreçte, güçlü bir motivasyon mektubu ve açıklayıcı, özenle hazırlanmış bir e-posta hazırlamanın önemini öğrendim; doğru iletişim kurmak başvurunun başarısında kritik bir rol oynuyor.
Bu staj programı, beni konfor alanımdan çıkararak hem sosyal hem de teknik anlamda kendimi geliştirmeme olanak sağladı. Farklı bir ülkede yaşamak, yeni insanlarla tanışmak ve yabancı bir dilde çalışma deneyimi, iletişim becerilerimi güçlendirirken, uluslararası bir network kurmamı sağladı. Bu süreçte birçok profesyonelle tanışma şansı buldum ve mesleki çevrem genişledi. Ayrıca, akademik kariyerim için hangi yönde ilerlemek istediğime karar verme aşamasında bu deneyim bana ilham kaynağı oldu ve ufkumu açtı. Bunlara ek olarak Avrupa’da çalışma ve yaşam tarzı hakkında da oldukça deneyim sahibi oldum.
Erasmus+ stajı, yalnızca teknik bilgi değil, aynı zamanda özgüven, azim ve uyum becerisi gibi kişisel özellikleri de geliştiren bir deneyim. Tüm zorluklara rağmen bu süreç, bir yandan profesyonel gelişimime katkı sağlarken, diğer yandan kişisel olarak da büyümeme yardımcı oldu.
Elifnaz Duman
elifnazduman04@gmail.com
“Eylül’den Polonya’ya gidecek öğrencilere mektup” (10.10.2024)
Merhaba yeni erasmusçular, ben Eylül Şahiner. Psikoloji bölümü 4. Sınıf öğrencisiyim. 2023-2024 Bahar döneminde Polonya’nın Bydgoszcz şehrine öğrenim hareketliliği ile gittim. Sizlere özellikle Polonya’da öğrenim hareketliliğine katılacaklara genel bir rehber hazırlamak istedim. Şehir ve okul faktörleri çok değişken olduğu için gideceğiniz yerlerle ilgili spesifik bilgileri mutlaka sizden önce gidenlerden öğrenmeye çalışın. Umarım hazırladığım bilgiler size yardımcı olur ve genel süreç hakkında bilgi verir😊.
Öncelikle erasmusu kazandığınız için tebrik ederim. Seçildikten sonra mutlaka kazandığınız okulun internet sitesini kontrol edin ve önemli tarihlere, seçebileceğiniz derslere ve karşı okulun erasmus koordinatörünün iletişim bilgilerine ulaşın ve bunları kaydedin. Bu süreçte çoğu şeyi kendiniz halledeceksiniz bu yüzden olabildiğince önden davranın. Kabul mektubunuzun sürecini çok iyi takip edin ve gerekirse erkenden atmalarını rica edin. Ders seçim işlemlerinizi de bölüm erasmus koordinatörünüzle halletmeniz gerektiğinden seçildikten sonra onlarla da iletişim kurun ve bunu sürdürün.
Bu işlemleri hallettikten sonra VFS Global üzerinden D-Tipi Ulusal vize – Erasmus yazan vize tipine başvurmanız gerekecek. Vize için gereken her şeye kendi siteleri üzerinden ulaşacaksınız ve oradakilere uyumlu şekilde evraklarınızı toplayın. Yeşil Pasaportlular! sakın vize almama gerek yok yanılgısına kapılmayın çünkü o pasaport sadece 3 aylık turizm amacıyla vizesiz giriş sağlıyor. Siz oraya öğrenci olacak gideceksiniz bu yüzden siz de vize almak zorundasınız. Bu süreçte yolculuk kısmı için tavsiyem uçak biletinizi alıp vizeye sunmanız ve bunu yaparken uçak biletinizi Varşova girişli almanız. Vizeniz çıktıktan sonra da Ulus ve Kızılay civarındaki döviz bürolarından nakit zloty elde etmeye çalışın. Yaklaşık 150 zloty sizi acil durumlar için kurtarabilir. Erasmusa gitmeden önce de mutlaka ama mutlaka bir TEB hesabı ve Euro hesabı mutlaka açın. Nakit Eurolarınızın bir kısmını bile olsa oraya yatırın. TEB çoğu ülkede anlaşması olan bir banka ve buna Polonya da dahil. Anlaşma yaptıkları bankalardan komisyonsuz nakit çekebileceğiniz anlamına geliyor. Hem gezerken hem Polonya’dayken nakit ihtiyacınız olduğunda işinizi kolaylaştırır.
Gelelim bu işlemleri de hallettikten sonra neler yapacağınıza. Öncelikle uçuşunuzdan önce telefonunuzda veya çantanızda ulaşım biletlerinizi, sağlık sigortanızı, konaklayacağınız yeri ve kabul mektubunuzu hazırda tutun çünkü pasaport kontrolünde görmek isteyebiliyorlar. Sonrasında Türkiye’den Varşova’ya vardığınızda eğer okulunuz Varşova’da değilse şehir değiştirmeniz gerekecek. Bunun en ucuz 2 yolu tren ve şehirlerarası otobüs. Polonya içi trenle seyahat için telefon uygulamasının adı “KOLEO”. Karşı okuldan öğrenci kartınızı aldıktan sonra öğrenci bileti alın çünkü kontrolde görmek istiyorlar 😊. Öğrenci olarak trenlerde %51 indiriminiz olacak. Varşova havaalanından tren istasyonuna otobüsle gidebilirsiniz. Otobüs bileti almak için de “JAKDOJADE” isimli telefon uygulamasını kullanacaksınız. Buradan bilet aldığınızda görevli kişi gelip göstermenizi isteyene kadar otobüsün hiçbir yerinde QR kodu okutmayacaksınız. Bu uygulama Polonya içi her şehirde geçerli. Sadece gezerken gittiğiniz şehrin adını/konumunu girin ve ona göre tekrar bilet alın. Bu uygulamadan alacağınız biletler aynı zamanda tramvay ve metroda kullanılabiliyor. Polonya toplu taşıma konusunda gelişmiş bir yer kolay kolay sorun yaşamayacaksınız 😊. Polonya içi ve Avrupa içi otobüsle gezmek için “FLIXBUS” uygulamasını kullanacaksınız. Kamilkoç adıyla olan Türkçe uygulamayı indirip biletlerinizi alın. Geçerlilik konusunda sorun olmuyor ve Avrupa uygulamasına göre biletler daha ucuz oluyor 😉. Fakat Flixbuslarda ne ikram olur ne de bagajlarınızı yerleştirmeye yardım eden muavin veya şoför. Yükünüzü bunu göz önünde bulundurarak hazırlayın.
Yurdunuza veya kalacağınız eve vardığında yapmanız gereken ilk alışverişleri “BIEDRONKA” isimli marketlerden yaparsanız daha ucuza denk gelir. “ŻABKA” isimli büfe tarzı daha küçük bir market zinciri var. Eğer pazar günü ülkeye veya kalacağınız yere varırsanız buradan bazı temel ihtiyaçlarınızı temin edebilirsiniz. Tavsiyem pazar gününden önce ülkeye girişinizi ve alışverişinizi halledin çünkü pazar günleri marketler ve alışveriş merkezleri kapalı oluyor ☹. Normal zamanlarda alışverişlerinizi “LIDL” veya “E.Leclerc” adlı marketlerde yapabilirsiniz. Carrefour da var ama orası pahalı. Kişisel bakım ihtiyaçlarınızı Rossmann marketlerinden yapabilirsiniz ve fiyatları Türkiye’ye göre daha ucuz 😊. İthal ürünleri ve özellikle Türk ürünlerini “AUCHAN” isimli marketlerden bulabilirsiniz. Bydgoszcz’daki şubelerinde ben lokum ve Türk helvası bulmuştum. Polonya’da yaşayan Türklerin sosyal medya hesaplarından da hangi ürün sizin damak zevkinize daha yakın öğrenebilirsiniz.
Telefon hattımızı “ORANGE FLEX” isimli şirketten aldık. Telefonunuz e-sim destekliyse sadece uygulamayı indirip Polonya’ya girmeden önce hattınızı aktifleştirebilirsiniz. Eğer e-sim yoksa herhangi bir Orange Flex/Orange şubesine girip ilk başta “ücretsiz” olan sim kartını alıyorsunuz. Aldıktan sonra telefona takmadan önce uygulamayı indirin ve telefona takın. Sonrasında hattın kurulumunu ve paket seçimini uygulama üzerinden tamamen siz halledeceksiniz. Aylık 45gb -Polonya içi- & 7gb Avrupa içi seyahatte- internet ve ücretsiz sosyal medya olan paket biz erasmusçular arasında çok popülerdi 😉.
Polonya’da “PESEL” diye bir sistem var. Bu sistem bizim T.C. Kimlik numarası diyebileceğimiz bir şey. Kaldığınız şehirdeki belediyeye başvuru yapıp anında alabiliyorsunuz. Fakat bunun için Lehçe olan siteden randevu almanız ve Polonyalı biriyle gitmeniz gerekiyor. Polonya’da bölgeler arası farklılık olduğu için tek bir site veremiyorum maalesef. PESEL işlemlerinizi hallettikten sonra Polonya’da banka hesabı açabileceksiniz. Ben banka hesabımı “SANTANDER” isimli bankadan açmıştım. Bazı şubelerinde İngilizce bilen çalışanlar da olabiliyor. Hem zloty hem Euro hesabımı açmıştım. İnternet alışverişlerimi bu hesap ile yaptım. Türkiye’ye dönmeden önce de hesabımı kapattırdım. Şubeden kapatırsanız 10 zloty ücret alıyorlar. Telefondan ücretsiz kapatabileceğim söylendi ama onunla uğraşmak için zamanım yoktu😄.
Ülkeye yerleştiniz ve artık gezmek isteyeceksiniz. Bu konuda size söyleyebileceğim şeyler şunlar:
Sosyal olarak söyleyebileceğim birkaç sözüm de var tabii ki. Siz oraya gittiğinizde sadece “siz” olmayacaksınız aynı zamanda ülkemizin bir adet temsilcisi olacaksınız. Bunun bilincinde davranın. Yanınızda biraz Türk lirası götürüp zamanla yakınlaştığınız arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz. Gitmeden önce karşı okul size bir Polonyalı öğrenciyi danışman olarak verirse onunla iletişime geçin ve kişiliklerinizin uyuştuğunu hissediyorsanız konuşmayı sürdürün. Eğer yükle ilgili sorununuz olmazsa buradan ona bir hediye getirebilirseniz 😊. Bu tarz jestlerden tahmin ettiğinizden daha çok hoşlanıyorlar. Olabildiğince yabancı arkadaş edinmeye çalışın. Siz oraya farklı bir deneyim yaşamaya gidiyorsunuz. Türkiye’deki hayatınızı birebir yaratmaya gitmiyorsunuz. Yabancılarla tanışırken sabırlı olun. Hemen “Acaba beni sevmedi mi?” ya da “Çok soğuk davranıyor” diye düşünmeyin, şans verin. Bu tarz etkileşimlerle kendinizi geliştireceksiniz ve daha açık görüşlü biri olacaksınız.
Türkiye’ye dönmeden önce elinizde kalan zlotyleri -eğer fazla miktardaysa- euroya çevirip birikiminizi ekleyebilirsiniz. Az miktardaysa anı olarak getirin sadece 😊.
Umarım çok güzel ve verimli bir Erasmus süreci geçirirsiniz. ❤