×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM


    Erasmus+ öğrenci Staj Hareketliliği Faaliyeti tüm Üniversite öğrencilerinin Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programlarına dahil olan Avrupa Birliği üyesi ülkelerde, bir işletme veya kurum bünyesinde, mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanmak amacıyla başvurabilecekleri bir staj programıdır.

Kimler Yararlanabilir?

  • Meslek yüksek okullarında öğrenim görenler
  • Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına devam eden öğrenciler

Staj Yeri Nasıl Bulabilirim?

  • Staj yeri ararken ilgi duyduğunuz alanda geleceğinize katkı yapacak olan AB ülkelerindeki firmalarla direk kendiniz temasa geçebilirsiniz. Bir niyet mektubu hazırlamak ve Europass CV oluşturmak sizlere bu yolda katkı sağlayacaktır.
  • Bunun dışında bazı sitelerden de staj yeri bulma konusunda destek alabilirsiniz. ( www.erasmusintern.org, www.praktika.de, www.praktikum.de bunlardan bazıları)

 

Ev Sahibi Kuruluşlar Kimler Olmalıdır?

  • İşletmeler
  • Eğitim Merkezleri
  • Araştırma Merkezleri
  • Diğer Kuruluşlar

Ancak; diplomatik temsilcilikler, Avrupa Birliği Kurumları ile Topluluk programlarını yürüten kuruluşlar bu faaliyet kapsamında ev sahipliği yapamazlar.

Yerleştirme Süreleri

Erasmus+ öğrenci Staj Hareketliliği kapsamında yerleştirilecek olan öğrencilerin en az 2 ay süreyle staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Bütçe kısıtlarımız yüzünden staj süresinin en fazla 3 aya kadar kısmı hibelendirilmektedir. Faaliyetin 30 Eylül itibariyle bitmesi beklenmektedir

Başvuru, Seçim ve İlan Süreci

* T.C Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının aldığı karar doğrultusunda, 1 Mart 2022 tarihinden itibaren, hareketlilik başvuruları, dijital olarak https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr/ adresi üzerinden, e-devlet şifreleriyle giriş yapılarak alınmaktadır.

* Öğrencilerimiz Ofisimiz tarafından bahar döneminin başında oluşturulan duyurulara sistemden ulaşarak başvuru yapabileceklerdir.

– Ögrenciler staj yapmak istedikleri kurumlarla doğrudan kendileri iletişime geçerek ve davet mektubu almalıdırlar. Staj yerinin uygunluğunun değerlendirilmesi açısından staj kabul mektubunun bölüm erasmus koordinatörü tarafından onaylanarak imzalanması ve sisteme sonrasında yüklenmesi beklenmektedir

-Öğrencilerimiz Staj Hareketliliği öncesinde hazırlayacakları Learning Agreement for Traineeship belgesini doldurduktan sonra Ofis Koordinatörümüzü imzalatmalıdırlar. Sonrasında  başvuru yaparken davet mektubu ile birlikte sisteme yüklemeniz gerekecektir.

– Başvuru sonrasında Hazırlık Sınıfı‘nca yapılan dil sınavına girerler. Sonrasında Rektörlük Makamı’nın görevlendirmesiyle oluşturulan bir komisyon tarafından değerlendirilerek sonuçlar ilan edilir. 

Seçim Kriterleri: %50 cumGPA, %50 dil sınavı    Önemli!!!  Başvurmanız için not ortalamanız lisans için en az 2.20 yükseklisans için 2.50 olmalıdır.

Başvuruların Değerlendirilmesi:
İngilizce sınavının ardından başvurular Seçim Komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirilmede akademik başarı düzeyi % 50 ve dil seviyesi % 50 etkileyecek şekilde ağırlıklı ortalamalar hesaplanır. Bu ortalamalara göre öğrencilerin sıralaması alınır. Her bölümden başvuran ve en başarılı öğrenciler hibe almaya hak kazanır. Öğrencilerin hibelendirilmesi Avrupa Birliğinden Üniversitemiz hesabına gelen parayla sınırlıdır. 

Başvurular sırasında;

  • Şehit ve gazi çocuklarına +15 puan
  • AFAD kapsamındakiler için seçim kriterlerine +10 puan
  • Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) +10 puan (engelli kartı olması gerekmektedir + oran  > %40)
  • 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu
    Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere  +10 puan 
  • Aynı proje türü kapsamında daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz) -10 puan
  • Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma -10 puan
  • Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir  +5 puan
  • Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama -10 puan
  • İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne
    azaltma uygulanır) -10 puan
  • Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) -5 puan
  • Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme ( öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) -5 puan

İlgili Belgeler:    1. DavetMektubuÖrneği
                             2. Learning agreement for traineeships 2022
                     3. Learning agreement for traineeships 2022 (Nasıl doldurulacağına dair kılavuz)
                  4. DIŞ İLİŞKİLER VE ERASMUS MÜDÜRLÜĞÜ STAJ ADAY BAŞVURU FORMUNA İLİŞKİN AYDINLATMA METNİ

 

*** Davet mektubunun karşı kurumun antetli kağıdına, ıslak imzalı ve mühürlü olarak, staj süresi, staj yapılacak bölüm, bölümde öğrencimizin alacağı görev gibi detayları içermesi beklenmektedir. Bu staj belgesi Bölüm Erasmus Koordinatörü tarafından uygunluk durumuna göre değerlendirilerek imzalandıktan sonra geçerli sayılacaktır. Başvuru sırasında pdf dökümanı kabul edilmekle beraber hareketlilik öncesi orjinal kabul mektuplarının Ofisimize karşı kurum tarafından e-postayla gönderilmesi gerekmektedir.

– Seçilen öğrenciler Vakıfbank Meşrutiyet Şubesinden Euro hesabı açtırdıktan sonra, hesap bilgileriyle Dış İlişkiler ve Erasmus Müdürlüğümüzle Staj Hareketliliği Hibe Sözleşmesi imzalamak zorundadırlar. Bu sözleşmeyi imzalamayan öğrencilere hibe verilmez.

– Erasmus Öğrenci Beyannamesi Dış İlişkiler ve Erasmus Müdürlüğümüzden teslim alınır

– Öğrenciler e-posta adreslerine Avrupa Komisyonu tarafından gönderilecek OLS ( Online Linguistic Support ) Dil sınavına katılmaları tavsiye edilir. Bu sınav sadece öğrencilerin seviyesini belirlemek ve ilerleyen dönemde internet üzerinden o dili geliştirmek için bir destek verilmesini amaçlamaktadır. Bu sebeple sınavları mutlaka başkasından destek almadan yapmanız sizin dilinizi geliştirmenize olanak sağlayacaktır.

Erasmus+ Uygulaması (Erasmus+ Generation Online Meeting Point) 
Erasmus+ Programı’nın 2017’de kutlanan 30. yılının şerefine Avrupa Komisyonu ve Avrupa Üniversiteler Birliği, Erasmus+ katılımcılarını programın her adımında yönlendirecek bir mobil uygulama geliştirdi. Erasmus+ ile yurt dışına çıkma fırsatları hakkında bilgi edinmek ve deneyiminizi kolaylaştırmak için geliştirilmiş özellikleri görmek için uygulamayı inceleyebilirsiniz. Uygulamanın konaklama yeri bulucu gibi işlevleri, sizlere katkı sağlayacaktır.
Erasmus + uygulaması hakkında daha fazla bilgi edinmek için videoyu izleyebilirsiniz.
Erasmus + mobil uygulamasını indirebilirsiniz: Google Play Store ve iTunes App Store
Ayrıntılı bilgi için web sayfalarını ziyaret edebilirsiniz:
https://erasmusapp.eu/index.html 
https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/news/launch-erasmus-mobile-app_en

Öğrenci döndükten sonra teslim etmesi gereken belgeler:

1. Misafir olunan kurum tarafından öğrenciye verilen, öğrencinin faaliyet başlangıç ve bitiş günlerini göstermek üzere Öğrenim Anlaşmasının “faaliyet sonrası” bölümünün doldurulması ve karşı kurum tarafından onaylanması. Faaliyet tarihlerini gösteren ayrı bir belge düzenlenmesi ve karşı kurum tarafından onaylanmış olması halinde bu belgeler de kabul edilir.
2. Katılım Sertifikası
3. Staj faaliyetindeki başarı değerlendirmesini gösteren Staj Anlaşmasının “Evaluation of the Trainee” bölümü,
4. Öğrenci Anketi: Hareketlilik Aracı kullanılarak öğrencilerden çevrimiçi AB anketini (EU Survey) doldurmaları istenir. Faaliyetleri tamamlanan öğrencilerin anketi doldurması gerekmektedir. [dosyada bulunmasına gerek yoktur] 5. Özel durumlara ilişkin açıklayıcı ve kanıtlayıcı belgeler (hibede kesinti yapılması, mücbir sebeple erken dönülmesi vb. durumların gerekçelerini gösteren belgeler),
6. Pasaport giriş çıkışlarının olduğu sayfaların pdf kopyaları

-Misafir kurum tarafından yurtdışındaki staj döneminin başarı değerlendirmesini gösteren bir belge

Katılım Belgesi (Karşı kurumun antetli kağıdına  basılmış ve orijinal olarak imzalanmış belge) * ıslak imzalı, mühürlü, staj faaliyetinizin detayları ve başlangıç-bitiş  tarihlerinin net olarak belirtilmiş olması gerekmektedir

-Pasaport vize ve giriş çıkış tarihleri sayfasının fotokopileri

– Erasmus yazısı (Erasmus döneminizde yaşadıklarınızı ve hissettiklerinizi, size kattıkları ve  üstesinden geldiğiniz zorluklar perspektifinden anlatan 1 sayfalık yazı) (ingilizce)

Nihai Rapor (Mobility Tool üzerinden, döndükten sonra doldurulacaktır) Katılımcı, yurtdışında gerçekleştirdiği hareketlilik sonrasında, rapor davetinin ulaşmasını izleyen 15 takvim günü içerisinde katılımcı raporunu (çevrim içi AB Anketi aracı üzerinden) tamamlar ve Ofisimize de çıktısını epostayla sunar

 

İÇERME DESTEĞİ (INCLUSION SUPPORT)

Erasmus+ Programı, imkânı kısıtlı katılımcıların programa katılımını teşvik etmektedir. İmkânı kısıtlı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır. İçerme desteğine gereksinim duyan öğrenci ve personele ilave hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu/konsorsiyum koordinatörü tarafından aşağıdaki yöntem izlenir:

İçerme Desteği sahibi katılımcı seçildikten sonra, katılımcının ilave hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve katılımcının faaliyeti başlamadan önce ErasmusNet Teams platformunda yer alan İçerme Desteği Talep formunu doldurularak (Bu formu Ofisimizden talep ediniz) gerekli kanıtlayıcı belgelerle birlikte yasal temsilci imzasıyla bu talep yükseköğretim kurumu/konsorsiyum koordinatörü tarafından Merkezin (Türkiye Ulusal Ajansı)  onayına sunulur.

Başvuru formlarında, İçerme Desteğine niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanması, kanıtlayıcı belgelerin eklenmesi (örneğin İçerme Desteği engelliliğe ilişkinse, engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri ihtiva eden doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi, kronik hastalıklar için doktor raporu) gerekir. Forma ayrıca gidilecek yükseköğretim kurumunun misafir edeceği öğrenci/personelin İçerme Desteğine gereksinim duyan bir katılımcı olduğundan haberdar olduğu bilgisi ve uygun donanıma sahip
olduğuna ilişkin taahhüdünü içeren belgeler eklenir. Talep edilen ilave hibe miktarları ve neden ihtiyaç duyulduğu formda istenildiği şekilde detaylıca gösterilmelidir. Talep edilen hibe, İçerme Desteği sahibi katılımcının faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır.

Merkez her bir başvuruyu özel olarak değerlendirir; ilave hibe verilip verilemeyeceğini, verilebilecekse uygun hibe miktarını kararlaştırır.